Press "Enter" to skip to content

Nama ne treba milostinja već projekti koji će dignuti otoke i građane otoka

admin 0

naslovnaDelegacija Domoljubne koalicija u X. izbornoj jedinici i danas je nastavila svoj obilazak otoka. Tako su danas jake snage liste obišle mjesta Supetar, Postira, Pučišća, Bol, Milnu i Nerežišće na otoku Braču gdje su održali skup u Hrvatskom domu Nerežišće. Još na trajektu „Biokovo“ su mnogobrojni putnici prilazili kandidatima želeći se rukovati i fotografirati s kandidatima predvođenima generalom Damirom Krstičevićem.

Kroz mjesta gdje su prolazili družili su se s građanima otoka Brača i u svakom mjestu nailazili na riječi potpore, a mnogobrojni građani iskoristili su priliku, te se slikali sa svojim kandidatima nudeći im mjesta za svojim stolovima.

 Posjetili su tako „Uljaru zadruga Postira“ gdje ih je direktorica Ljerka Vlaković upoznala s poviješću uljare, o uljarskom poslu i o maslinarstvu. Iz Postira, stigli su u pogone Jadrankamena nad kojem se završava stečajni postupak, a godišnja mu je dobit oko osam milijuna kuna. Voditelj pogona ih je proveo u razgledavanje i objasnio im kako danas funkcionira pogon te koliko su poteškoća imali. Na početku stečajnog postupka radilo je 70 radnika, a danas ih ima dvostruko više i vole se pohvaliti da je bivši direktor Coca-Cole novi investitor u ovaj dalmatinski pogon.

 Nakon Postira uputili su se u Bol gdje su također imali druženje s građanima koji su ih srdačno prihvatili te čak i zapjevali. Vidjeli su kako napreduju radovi, odnosno završna prva faza uređivanja šetnice s 50 nautičkih vezova, koje sufinancira županija SDŽ, a čeka se pritok sredstava za drugu fazu za novi lukobran s dodatnim vezovima. U Milni su posjetili radnike koji obnavljaju ambulantu koju također sufinancira SDŽ, a i vrtić Milna, koji je najstariji na otoku Braču.

 U Nerežišću stigavši na skup pred mnogobrojnim pukom, koji je napunio Hrvatski dom, kandidati su se obratili i vratili raspoloženje ljudima koji su vidno razočarani odnosom vlasti prema otočanima i njihovim svakodnevnim problemima.

Načelnik općine Nerežišća, Lovro Kuščević pozdravio je sve prisutne, te se zahvalio kandidatima što su došli na otok Brač i time mogli vidjeti sve ljepote otoka. Istaknuo je kako otoku Braču ne treba milostinja, već razvojni projekti koji će biti od važnog značenja za otočane.

 – Bili smo na Hvaru i vidjeli smo očajne ljude u koje se ne ulaže i koji su zapostavljene, a na Otočkom saboru gdje je bio i ministar na odlasku Grčić, čule su se svakakve poruke, odnosno nuđenje milostinje. Nama ne treba milostinja već projekti koji će dignuti otoke i građane otoka i koji će omogućiti razvoj života i razvojnih projekata na otocima – rekao je Kuščević.

General Damir Krstičević je pitao okupljene kako integrirati u društvo hrvatske branitelje koji bi se u Hrvatskoj trebali osjećati ponosno i dostojanstveno, a ne da ih se goni kao pse. Također je rekao kako građani trebaju vratiti ponos i zajedništvo kao nekad koje je krasilo državu u teškim vremenima.

– Vi ste zaista hrvatska snaga i zahvalio bih se svojim prijateljima braniteljima, bez kojih ne bi imali slobodu i mir. Hvala vam što ste sve dali za hrvatsku državu. Pitam vas kako integrirati branitelje u društvo i u Hrvatsku u kojoj se moraju osjećati dostojanstveno i ponosno. Sjećam se kad je hrvatski narod stajao kao jedan i nismo pravili razlike, borili smo se zajedno za našu Hrvatsku. Pitam se zašto smo ovako danas podijeljeni i možemo li vratiti onu snagu i odlučnost, možemo li vratiti onaj ponos i ono zajedništvo. Možemo i moramo dragi prijatelji – rekao je Krstičević dodavši da zaista vjeruje u snagu i zajedništvo hrvatskih ljudi.

 Osvrnuo se i na mlade koji sve više napuštaju domovinu, a trebali bi biti nositelji razvoja Hrvatske, kao i da Hrvatska raste samo u nezaposlenosti, nesposobnosti, raseljenosti i bijedi.

 – HDZ ne gleda na ovim izborima Mi ili vi, mi gledamo samo na jaku i ponosnu Hrvatsku bez podjela. Naši mladi odlaze i to velika većina koja je obrazovana koja bi trebala biti nositelj razvoja u svakoj normalnoj i modernoj državi. Firme nam odlaze u stečaj i postaju nekonkurentne, mnogi ostaju bez posla, ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem i kažu Hrvatska raste. Raste u bijedi, odlasku mladih i besposlenosti. Nemamo prostora za čekanje i gledanje, naš strateški i nacionalni interesi su radna mjesta kako bi izgradili Hrvatsku. Imamo ljude koji su dokazani da će se naš program sutra i ostvariti. Ja kažem, dao Bog da HDZ ne dođe na vlast ako nismo u stanju osigurati da naša Hrvatska sutra ne bude bolja i kvalitetnija – dodao je Krstičević.

  – Domoljublje je zajednički rad, trud, znanje, zajedničko stvaranje, međusobno poštovanje, solidarnost, pomaganje jedni drugima, lijepa riječ. Čuli ste ministra Marasa, ja mu na ono neću odgovarati, a ovo društvo mora naći načina kako uključiti mlade u gospodarstvo, oni su željni uspjeha i nisu opterećeni prošlošću. Oni trebaju biti pokretači razvoja ovog društva i novo hrvatsko zajedništvo. Idemo u borbu, ali ne s oružjem za nova radna mjesta, veće plaće i bolju budućnost za našu djecu – zaključio je i oduševio Krstičević okupljene.

 Gradonačelnik Solina, Blaženko Boban je naglasio kako Solin ulaže u mlade i gradi drugu školu dok se vladajući svađaju s ljudima koji djecu trebaju učiti i koji bi djecu trebali integrirati u društvo na najbolji mogući način.

 Župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja istaknuo je kako sve više mladih odlazi iz Hrvatske, a isto tako napuštaju otoke i kako otočani trpe takvu nepravdu jer se u njihov razvoj ne ulaže kako bi se raseljavanje spriječilo.

– Mi imamo ljude iza kojih stoje njihova djela, a što je s druge strane? Ništa, dobili smo nove podjele, pokušali su razoriti brak uvođenjem neke definicije braka, pokušali su uništiti obitelj tim činom. Mladi odlaze, stotine tisuća nezaposlenih, 90 milijardi kuna novog državnog duga i da ne nabrajam više. Oni mašu kao da su riješili pitanje Franka, kasno su se sjetili uoči izbora kao i mnoge druge stvari. Dosjetili su se i prije par mjeseci da nam treba pelješki most, a prije su navodili brojne tunele, zaobilaznice i trajektne linije. Nisu sposobni, pokupili su tek 6 milijardi i par stotina tisuća kuna, a najavljivali su mnogo više. Gdje god taknu nešto, to i propada. To je neznanje, javašluk i nehtijenje i što će biti za četiri nove godine pod njima – rekao je Ževrnja. 

– Milanović se ruga s nama i govori o nama svašta, omalovažavajući našu mladež, a što su to konkretno napravili njegovi ministri. Svi znate tko je ova Hrvatska demokratska zajednica, a to ćemo pokazati kao i svoju snagu na nadolazećim izborima – zaključio je Ževrnja uz ogroman pljesak.

Za kraj, kandidati Domoljubne koalicije zajedno s okupljenim mnoštvom otpjevali su pjesmu „Bože čuvaj Hrvatsku“ i tako zaključili svoj cjelodnevni obilazak otoka Brača.

Comments are closed.